ejpeg zoekt voor u:


Web ejpegwereld

And now a word
from my sponsors!





Just For Kicks

Adopt this banner





Wikipedia Affiliate Button

woensdag, januari 02, 2008

Geurtjes

Namens de treitertukker en zijn treitertukkertjes een sprankelend 2008 toegewenst!

Vandaag werkdag nummer één van 2008 en dan neemt huismakamba Jeroen natuurlijk oliebollen mee naar het werk. Dat is zeg maar onze oud en nieuwtraditie uit Nederland die ik meeneem naar de club (en wat een verrijking is dat…). Okee, even een zijstapje, want we hebben er nog één en dat zijn die nieuwjaarsrolletjes. Die noemen wij binnen de familie Jansen altijd kniepertjes maar dat klopt dus helemaal niet. Nog een zijstapje: de rolletjes zijn nu ook op Curacao te koop! Bij onze lokale Albert Heijn, helemaal te gek natuurlijk. Het was wel meteen een doos van 48 stuks, Vanessa kón niet blijer zijn, ahum. Stapje terug: Op de onderkant van die doos rolletjes staat dus het verháál van de rolletjes te lezen, een aanrader. De traditie is namelijk dat je bij het rolletje ook een plat wafeltje nuttigt. Het platte wafeltje staat voor het jaar dat voorbij is, het rolletje voor het jaar dat kómt! En dat platte wafeltje heet een knijper of een knieper. Hebben mijn ouders dus altijd de rolletjes onterecht als kniepers aangeduid en zit ik mijn kinderen en vrouw al tijden leugens te vertellen! Nog een stapje terug: de oliebollen smaakten goed en onder het genot van wéér een bol kwam het gesprek op Curacaose tradities tijdens de feestdagen.

Dat zijn er nogal wat! Ze zijn niet allemaal van hier trouwens, het eiland wordt hevig beinvloed door Zuid Amerika en de andere eilanden en dat levert dus een ratjetoe aan amusante gebruiken op:

1. Sensia. Dat is dus met een pannetje kooltjes en wierrook (sensia) je huis zegenen voor het jaar. Mijn schoonmoeder doet ook meteen de auto's en de onderkant van het bed (zodat het daar ook weer goed zal gaan in 2008). Daarna moet je door de wolk heenstappen en dan ben je zelf ook weer gezegend.

2. Een ananas op tafel. Schijnt internationaal te zijn maar ik had er nog nooit van gehoord. De ananas zuigt al het negatieve op en die moet je dus ook niet opeten. Weg met die kwade ananas!

3. 12 druiven eten. Als het 12 uur geweest is dan eet je 12 druiven en dan gaat het weer goed met je. Geen 11 of 13 dus: 12. Tijdens het eten kun je ook nog je handen in de suikerpot douwen en wassen met champagne, dan zit je helemaal goed.

4. Dweil eens anders. Alle botika's (soort van drogist/toko) op het eiland verkopen geheimzinnige groene flesjes. Elk flesje bevat een vloeistof met wonderlijke uitwerkingen. Meer liefde. Meer geld. Harmonie in het gezin. De bedoeling is dat je dat spul in je dweilsopje gooit en er het huis mee doet. Resultaat is dus een jaar lang alleen maar meer van dat wat je gewenst hebt. Combi flesjes bestaan volgens mij niet.

5. Laat liggen dat vuurwerk! Als braaf burger ben je natuurlijk gewend om alle rotzooi van het vuurwerk direct op te ruimen. Dat is dus het domste wat je kunt doen. Het afval moet zéker drie dagen voor je huis en in je tuin blijven liggen. De restjes buskruit zijn namelijk nog dágen bezig om je huis te zegenen, je bent dus een beetje dief van je eigen geluk als je dat in de kliko kiepert. Toen ik dit allemaal hoorde kon ik natuurlijk maar één ding zeggen: "Maar wij hebben rolletjes!"